| Hjem | Os | Hundene | Hvalpe | Nyheder | Fakta | Andet | Opdateringer |

    

MODERLØSE HVALPE

 
 
 
Når man står med et kuld moderløse hvalpe, er der tusind ubesvarede spørgsmål.
Vi søgte på nettet og fandt kun ganske lidt på dansk (de samme artikler gik igen flere steder) og de var slet ikke detaljerede nok til, at vi følte os trygge. Derfor deler vi ud af vores erfaring her.

Skal det blive en succes er det vigtigt med en passende fodringsplan, der i fred og ro giver hvalpene de bedste betingelser. Er moderen helt fraværende er det en tidskrævende opgave og det går ikke, hvis man ikke kan skubbe alt andet til side de første 2-3 uger. Det er dog muligt at opfostre et sundt kuld med samme succes, som hvis moderen havde været fuldt tilstede.

Sunde hvalpe er trinde og faste, varme og rolige og de sover det meste af tiden. Usunde hvalpe har slappe muskler, kravler meget rundt og skriger/piber en del. Hvis de ikke får hjælp, bliver de hurtigt svage.

Foder og hygiejne
Om muligt skal hvalpene die deres mor de første 12 timer for at indtage den livsvigtige råmælk (colostrum). Hvalpene kan udelukkende optage antistoffer fra råmælken de første 24 timer af deres liv. Lykkes det er opgaven med opfostring langt nemmere for opdrætteren. Og hvalpene vil senere stå styrket i kampen mod infektioner.
Er det ikke muligt, kan man købe colostrum, Coloboost - mælkeerstatning.

Man kan selv lave modermælk, men vores valg faldt på Royal Canins 1st age Milk, der er tilgængelig i de fleste velassorterede dyrehandler - men mange dyrlæger anbefaler i stedet Esbilac, der både fås opløst og som pulver. Ved køb af mælkeerstatning medfølger sutteflasker. Sutterne til børn er bedre, da hullerne i hundesutter er meget forskellige i størrelse - hvalpene forsluger sig, hvis hullet er for stort. Vi købte en babysut til hver hvalp, fordi de ikke vil sutte på en "brugt".

Kan hvalpen ikke sutte, er det muligt at fodre via en sonde direkte ned i maven, men det foregår hos dyrlægen, der også i de værste tilfælde kan give væske mod dehydrering, så den hurtigt kvikker op igen, hvis den føles slap.
Sondefordring er ikke vanskeligt og med dyrlægens hjælp kan man lære at gøre det derhjemme. Det giver en dejlig sikkerhed, da det ofte skal gå stærkt, så hvalpen ikke når at "komme ud over kanten".

Vi måtte to gange afsted til vagtdyrlægen, fordi én af hvalpene uden varsel fra gang til gang indtog mindre og mindre mælkeerstatning, for til sidst ikke at ville sutte overhovedet. Den indtog ca. 100 g. mindre end dagen før. Og så er den gal! Kommer man afsted i tide kan en sådan hvalp reddes og i løbet af fire-fem timer med sondefodring, er den oppe i omdrejningshøjde igen.

Fremstilling:
Kogt vand køles ned til 50°C og blandes med mælkepulver i forholdet 2 vand:1 pulver. Blandingen rystes godt og den klump-frie opløsning køles yderligere ned til en fodringstemperatur på 37°C.
Blandingen skal bruges indenfor 1 time.
(Se i øvrigt indlægsseddel)

Fodring af medium størrelse hund (10-25 kg):

Uge Interval i timer ml./måltid Tilvækst/dag
Dag 1-3 2 10-15 10-15%
1 dag - 3
nat - 4
20-30 10-15%
2 dag - 4
nat - 6
35-50 10-15%
3 6 60-80 10-15%
4+ 6 70-100 10-15%

Når hvalpen fodres, skal den ligge på maven i den stilling, den ville indtage hos sin mor. Ikke for langt tilbage med nakken. Hvalpen har fået nok, når den enten ikke længere søger patten eller når maven føles rund som en tennisbold. Den må ikke være for hård. Vores hvalpe har hele tiden fulgt de højeste ml./måltid eller mere i forhold til alder. Pas på, hvalpen ikke forsluger sig og indtager store mængder luft. En hvalp skal bøvse før og efter hvert måltid.

Bliver hvalpen urolig mellem måltiderne, har den måske fået for lidt mad - eller den skal have "skiftet ble". Det kan også meget vel være, den har det alt for varmt.

Når hvalpene er omkring tre uger, kan man begynde at lære dem at drikke. Hæld blandingen op i en lille flad skål, eller en dyb tallerken, som er anbragt på en lille forhøjning. Lad én hvalp ad gangen drikke det, den vil. Støt evt. hvalpen så den ikke vælter op i skålen. I løbet af et par dage blandes lidt hvalpedåsemad eller opløst blendet hvalpetørkost i mælken, så den får konsistens som vælling. Den første tid suppleres med sutteflaske.
Når hvalpene har lært at spise selv, kan man gå ned til fem fodringer i døgnet.

Hygiejne:
En nyfødt hvalp kan ikke selv urinere og have afføring. Den har simpelthen ikke den nødvendige muskel-kontrol. Hvalpen stimuleres ved at efterligne moderens slikken på maven, omkring kønsorganerne og numsen. Servietter uden parfume til barnenumser er fænomenale, da de er fugtige og indeholder glycerin, så de ikke irriterer hvalpens sarte hud.
Når hvalpen stimuleres vil den i løbet af et minut eller to få gang i processen. Når den stopper med at "trykke", er den færdig. Nogle hvalpe vil helst før måltidet, andre efter. Vil den ikke spise, kan det være en god idé at starte med toiletbesøget, men forsøg altid igen bagefter, da det er vigtigt, hvalpen bliver tømt ved hvert måltid.
Notér hvornår det lykkes og om der kommer både vådt og tørt. Hold øje med farven på urin, der skal være lysegul eller klar. Er den mørkegul eller orange, får hvalpen for lidt mad. Fæces skal være karryfarvet og grynet. Ikke for tør og endelig ikke flydende (diarré). Grøn fæces tyder på en infektion og en for hård fæces på for lidt mad. I så fald øges antallet af måltider frem for at øge mængden af modermælk pr. måltid. Man kan fodre en hvalp for meget, men ikke for ofte. For meget modermælk kan medføre oppustethed, luft i maven, gylpning og til tider indånding af mælk i lungerne.

Er der tegn på, at tarmfunktionen ikke er optimal, er det en god idé at give hvalpene Zoolac nogle dage til at afbalancere tarmfloraen med.
Det kan vare et døgns tid, før hvalpens mave vænner sig til modermælken.

Notér hver gang, hvornår den enkelte hvalpe spiser og hvor meget. Registrér om den har tisset og haft afføring og gør den det imellem måltiderne, noteres dette. Det er vigtigt at føre et skema, da man ellers ikke kan huske, hvilken hvalp det nu var, der gjorde hvad.
Hver dag på samme tid vejes hvalpene, så man kan holde øje med deres tilvækst. Det første døgn vil de typisk tabe sig en smule eller i hvert fald ikke tage på, men dernæst skulle vægten stige i henhold til vækstkurven.
Efterhånden som hvalpene bliver ældre vil de ikke altid komme af med afføring ved hvert eneste måltid.

Temperatur:
Er hvalpene alene i fødekassen, er det yderst vigtigt, at de holdes varme og fri for træk, da de ikke selv kan regulere deres kropstemperatur.

Når hvalpen fødes, har den en legemstemperatur på 35,5-36,0°C. Umiddelbart efter fødslen falder temperaturen til 29,5°C. Når hvalpen er tør, begynder temperaturen igen at stige. 

Legemstemperaturen er omkring 38°C, når hvalpen er 1 uge gammel. Det er derfor nødvendigt, at rumtemperaturen i den første leveuge er betydeligt højere end alm. stuetemperatur.

Man anbefaler rumtemperaturen til at være:
• 29-32°C i 1. leveuge 
• 26-29°C i 2. leveuge
• 23-26°C i 3. leveuge
•      23°C i 4. leveuge

Med chow-hvalpe, skal man ikke over den laveste temperatur, da de er godt polstrede fra naturens side.
Vi valgte en elektrisk varmepude i fødekassen, som de kunne krybe op på eller søge væk fra. I den modsatte ende af fødekassen, fik hvalpene tilbudt kølighed ved et køleelement pakket godt ind i et håndklæde. Det benyttede de sig af allerede efter den første leveuge.

Ligger hvalpene samlet ved siden af hinanden, men er rolige, passer temperaturen dem godt.
Kryber de sammen i en stak og små-piber hele tiden, har de det for koldt og det kan være nødvendigt at dække dem lidt til, så de holder bedre på varmen.
Ligger de spredt ud over fødekassen og er passive hele tiden, har de det for varmt.
De kan også pibe gevaldigt, når de bliver lagt ned efter måltidet, hvis de får det for varmt igen. Så er de meget urolige og slapper først af, hvis de bliver lagt direkte på et lidt køligere gulv.

Der er stor risiko for dehydrering og mærkes hvalpen slap, når den løftes op, skal man være meget opmærksom på dens udvikling. Det går rigtig stærkt den gale vej og en time fra eller til hos dyrlægen betyder meget for muligheden for overlevelse.

Der må under ingen omstændigheder være træk og fødekassen skal være hævet ca. 5 cm. over gulvet.

Socialisering:
Fra ca. to ugers alderen skal hvalpene stimuleres mere i hænder og leges med omkring fodring og ikke bare sove hele tiden.
Fra ca. tre uger er det vigtigt med åbent hus, så hvalpene hurtigt møder mennesker i alle aldre og udformninger på en positiv måde. Og det er da hyggeligt, når hele nabolaget kigger indenfor, for at klappe en hund eller to.
Når tæven ikke er der, bliver hun jo ikke stresset af besøgene.

Husets andre hunde har aktivt deltaget i hele forløbet og taget sig af den vigtige socialisering på hunde.
Har du ikke andre hunde, er det muligvis en bedre løsning at lade hvalpene vokse op hos en amme.
Kirsten fra ammeservice.dk kan ofte hjælpe med at finde frem til en egnet amme.
Man skal dog frasige sig hvalpene i hele otte uger, da ammen betragtes som hvalpenes nye mor og man ifølge dyreværnsloven og af hensyn til såvel mor som hvalpe, ikke må fjerne hvalpe før de er fyldt otte uger.
Det kunne vi ikke!

Royal Canin
1st age Milk

Coloboost - råmælkserstaning

Zoolac

Ammestuen

 

Opdateret d. 01-07-2011

 

copyright © Lis Taul & Preben Krog, Gjern