| Hjem | Os | Hundene | Hvalpe | Nyheder | Fakta | Andet | Opdateringer |

    

FAKTA

 
 
 

Udseende:

Aktiv, kompakt, tætbygget og – som det væsentlige – meget harmonisk. Løveagtigt udseende, med stolt og værdig holdning og godt sat sammen. Halen bæres godt over ryggen.
Tungen er blåsort. Den styltede bevægelse er helt særegen for racen.


Keramik chow chow fra Han perioden ca. 200 bcRacen er flere tusinde år gammel – præcis hvor gammel er usikkert, da al dokumentation forsvandt fra Kina under kulturrevolutionen sammen med en stor del af Kinas historie. Der findes dog fortællinger med beskrivelser af hunde brugt til jagt, hyrdning og vagt, der umiskendeligt er vores chow chow. Tegninger og statuetter med typiske chower kan dateres 3-4.000 år tilbage.
Racen stammer fra Centralasien og Mongoliet og er kommet ind i Kina med tatarerne (barbariske, mongolske stammer af nomadefolk), som kineserne lå i evig krig med.

Racen har ikke fået sit udseende i nyere tid, som de fleste designerracer, der er kommet til gennem de seneste 100-150 år.

Standarden blev nedskrevet i England i 1895, baseret på den første engelske champion, Chow VIII. Det er i bund og grund en beskrivelse af en race, der har overlevet i samme form gennem flere tusinde år – og standarden har kun gennemgået ganske få ændringer siden.

Racen har altså ikke de stejle bagben, fordi VI har ønsket det sådan, men fordi det var det mest hensigtsmæssige for en hund i de egne, hvorfra racen har sin oprindelse og arbejdede.
Manglen på føde i det uvejsomme terræn har udviklet en race med en lille forbrænding (nøjagtig, som de islandske heste), der kun bruger lidt energi på de pondulerende bagbensbevægelser sammenlignet med racer med fraskub.

Dens kompakte krop og de små ører var et værn mod de store temperatursvingninger, hundene blev udsat for, der nemt kunne komme op på en temperatur forskel på 50°C mellem nat og dag.

Det er uvist, hvor den blå tunge stammer fra, men som så mange andre racekarakteristika må det være en gen-mutation, der er opstået ret tidligt i racens udvikling.
Det er et særtræk, der fremgår af de aller første beskrivelser og afbildninger.

Historien

Temperament:

Rolig, god vagthund (den kan altså godt gø, men gør det kun når der er noget at gø af). Selvstændig og loyal, dog reserveret. En god familiehund, der holder af hele sin familie, men sjældent kaster den store kærlighed på gæster i huset.

Chowen er meget selvstændig og lider kun sjældent af alene hjemme problemer.

Prægning:

Det kan ikke understreges nok - især med en urrace, der er så nært beslægtet med ulven som chow chow, SKAL prægning tages alvorligt!

Chowen er én af de oprindelige racer, der er tættest beslægtet med ulven. Det betyder, at urhunden ligger og lurer lige under overfladen. Der er eksempler på chower, som efter at være løbet hjemmefra i en længere periode, har været fuldstændig som vilde hunde, da de blev fundet igen.

Det betyder også, at chowen ikke er født med den blinde tillid til mennesket, som mange andre racer. Det skal læres.

Derfor er det ekstremt vigtigt for opdrætteren at sørge for, at den tid, hvor hvalpen er mest påvirkelig (tre til syv uger), bruges korrekt. Hvalpen skal i denne periode opleve så meget som muligt af det, den kan møde i voksenlivet. Det, den lærer nu er irreversibelt – det kan aldrig laves om. Så derfor skal alle oplevelser med høje lyde, mennesker, hunde og andre dyr være positive. I modsat fald, vil hvalpen hele livet være på vagt overfor det negative, den har oplevet.

Den positive prægning fortsættes hos hvalpekøberen, så man ender med en god og stabil familiehund.

Prægning

Ulveadfærd

Spidshundeadfærd

Fodring:
Vi har i lang tid været nysgerrige efter at prøve en af de fodertyper, der lægger sig mere op ad BARF metoden og dog stadig har tørfoderets bekvemmelighed.

I 2009 og 2010 er Orijen blevet kåret som Verdens bedste hundefoder, samtidig med vores "gamle" produkt, Exclusive Proteins fra Royal Canin udgår.

Det er at gå næsten lige fra den ene yderlighed til den anden, da vi gennem de sidste par år, har fodret med et vegetarprodukt.

ORIJEN er 100% biologisk og indeholder 70-75% kød/fisk, samt 20-25% grøntsager, frugt og havplanter. ORIJEN indeholder hverken korn eller gluten. Helt enkelt er ORIJENS opskrift lig med naturens egen opskrift og ORIJEN er verdens første biologiske foder.

ORIJEN fokuserer på højeste klasse af ingredienser. Fersk kød betyder høj næringsværdi og næringsoptag, for ikke at snakke om den gode smag.
Kylling, kalkun og æg, opdrættet uden antibiotika og hormoner, første klasses fisk, vildtfanget fra rene søer i områder i nærheden af fabrikken. Alle varer leveres friske til fabrikken hver dag, og har aldrig været frosset ned og er helt uden konserveringsmidler.
For at bevare den gode smag og holdbarheden på de ferske råvarer, koges ORIJEN langsomt i små portioner ved små temperaturer, samme dag som det lander på fabrikken.

Af kosttilskud bruger vi Elphanta Glucosamin/MSM/chodroitin fra Ceeva Trading til hjælp for knogler og led.
Efter et voldsomt angreb af skab, hvor hundenes immunforsvar var helt i bund, måtte vi have hjælp af AnimaStrath. Og det blev en sådan succes, at det nu også indgår i den daglige foderplan.

Vores yndlings hundeslik har vi fundet i Holland (tak til Martha og Fie). Boxby Strips, Slices og Sushi er 100% tørret kød/fisk helt uden tilsætningsstoffer og konserveringsmidler. Det er blødt og lækkert og dufter og smager godt.

info@tukanpetproducts.dk kan oplyse nærmeste forhandler

Opfostring af moderløse hvalpe:
Vi fik pludselig ufrivilligt erfaring med opfostring af moderløse hvalpe - læs mere her!

Champion Foods Ltd

AnimaStrath

Glucosamin/MSM/chondroitin

Boxby


Royal Canin
1st age Milk

Sygdomme:
Chowen er som udgangspunkt en sund race (ligesom de øvrige oprindelige racer), der er fri for mange af de arvelige lidelser, som er fundet hos en del af den nyere tids designer racer, men der er dog overhyppighed af enkelte sygdomme:

Sygdomme i skelet og led:

  • Hofteledsdysplasi (HD) er almindeligt udbredt blandt populationen af hunde. I gennemsnit er chowen ikke den race, der er hyppigst ramt, men for det enkelte individ, der rammes af sygdommen kan det dog være invaliderende.
    I de få tilfælde, hvor hunden som meget ung (4 - 6 måneder) får problemer, er det slemt, og her er der sjældent meget håb, men der kan dog i mange tilfælde tilbydes forskellige former for behandling, der helt kan fjerne smerterne og hunden kan leve et så godt som normalt liv.
    Er hunden derimod udvokset og aldrig har haltet, men din opdagelse sker ved den normale HD fotografering, er der ikke stor risiko for, at det nogensinde kommer til at berøre hunden.
    Hofteledsdysplasi kan IKKE helbredes.

  • Albueledsdysplasi (AD) er flere lidelser, og i stedet for hoften sætter det sig i albuen. Desværre er det ret udbredt blandt chower og et større problem for racen end andre gigt sygdomme.
    Der findes også her lindrende behandlingsmuligheder, men ingen kan dog fjerne lidelsen.

    Fælles for begge sygdomme er, at man kan være med til at påvirke udviklingen af sygdommene ved at holde hunden i korrekt foderstand (aldrig overvægtig - især ikke under opvæksten) og give kosttilskud af glucosamin/MSM/chondroitin helt fra hvalp. Dette tilskud har i undersøgelser vist sig at have en positiv effekt på udvikling af knogle- og ledsygdomme.
    Der er for HD ca. 1/4 arvelighed - og en hund, der ikke er arveligt disponeret, vil ikke udvikle HD/AD, medmindre den bliver udsat for ekstrem fysisk påvirkning af leddene som følge af uheld eller misrøgt.
    Der er ingen garanti for, at alle hvalpe i et kuld er HD/AD fri efter HD/AD frie forældre, men jo bedre status gennem anerne desto højere andel af frie hvalpe i kuldet.
    Den nyeste forskning viser dog, at på trods af entydig fravalg af individer med HD/AD har det ikke ændret meget på forekomsten af sygdommene. Og i dag kigger man på miljøpåvirkning i langt større grad, da det først virkelig vil rykke noget, hvis man kan påvirke de 3/4 miljøfaktorer fremfor de 1/4 arvelige.

  • Spondylose - en sammenvoksning af rygsøjlen, som ses forholdsvis ofte hos racen. De fleste hunde lever fint med lidelsen, men det kan med årene i perioder af dens liv være nødvendigt med smertestillende medicin. På et tidspunkt er leddene så sammenvoksede, at hunden bliver stiv i ryggen. Til gengæld har den ikke længere ondt.

  • Ledbåndsskader ses hyppigt hos chowen, set i forhold til hundepopulationen generelt. Typisk rives det forreste korsbånd over og ofte hos forholdsvis unge dyr.
    Hunden kan opereres og efterfølgende få et godt, langt liv. Operationen er meget dyr og rekonvalescens perioden krævende.

  • Patella luxation (løs knæskal) ses hos racen, men er ikke specielt udbredt i Danmark.

Øjensygdomme:

  • Entropion (indadkrængning af øjenlåg) er forholdsvis udbredt.
    Mange opdrættere gør et stort arbejde for at avle denne lidelse væk og der ses en bedring ved blot at undgå avl på de individer, der har lidelsen. Det er ikke en garanti for, at hvalpene ikke udvikler sygdommen, men for hver generation, ses det sjældnere og sjældnere.
    Hunde med små øjne (hvilket ikke er det samme som dybtliggende) er særligt udsatte.
    Entropion kan opereres, så hunden efterfølgende er uden gener.

  • Ektropion (udadkrængning af øjenlåg) ses meget sjældent.

  • Glaucom (grøn stær) findes hos racen, men er ikke særligt udbredt.

Hudlidelser:

  • Eksem/allergi var tidligere meget udbredt, men med korrekt fodring og fornuftig avl, ses det ikke så ofte mere. Under tre procent af racen har direkte problemer med huden og da skyldes det ofte andre lidelser, hvor hudkløe er et symptom mere end en sygdom i sig selv.
    Har hunden kløe eller eksem er det til stor gene for den og det skal naturligvis behandles.

  • Hot Spot ses især i forbindelse med en allergisk reaktion, flåtbid, loppebid o.a. Der skal gribes ind hurtigt, da det breder sig med lynets hast. Der må IKKE tilføres fugt til området, da det forværrer tilstanden. Desinficer med 3% kaliumpermanganat og hold hunden fra at slikke i det for hurtig opheling.

Endokrine lidelser:

  • Stofskifte problemer som følge af nedsat funktion i skjoldbruskkirtlen er arveligt og opleves i visse linjer. Kan behandles medicinsk og er ikke invaliderende, når hunden er i behandling.

  • Cushings Syndrom: Sjælden. Kan behandles, når sygdommen opdages i tide.

  • Sebaceous Adenitis (SA): Sjælden - arvelig. Kan kun vanskeligt behandles.

Mave-tarm lidelser:

  • Mavedrejning ses relativt ofte hos chowen sammenlignet med andre racer. Behandlet i tide, kan hunden få et godt liv efterfølgende – men der er kort responstid, hvis hunden rammes af det og i høj alder er det ofte letalt.

  • Navlebrok ses ses hos nyfødte og små hvalpe. Ofte kan det helbredes med et besøg hos dyrlægen.

Hofteledsdysplasi

Albueledsdysplasi

Spondylose

Patella luxation

Knoglesygdomme og arv kontra miljø

Ledbånd

Entropion

Ektropion

Glaucom

Eksem/allergi

Hot Spot

Stofskifte

Cushings syndrom

SA (engelsk)

Mavedrejning

Navlebrok

Dansk Veterinærdermatologisk forening

 

Hundeloven:

Hunde er omfattet af mange love samt forskellige bekendtgørelser og cirkulærer. Dyrenes Beskyttelse gennemgår nogle af de vigtige bestemmelser, som man skal være opmærksom på som ejer.

Lovgivning om hunde
 

Opdateret d. 10-08-2011

 

copyright © Lis Taul & Preben Krog, Gjern